Owoce, warzywa jako składniki odżywcze

Składniki odżywcze

Materiały odżywcze są to związki chemiczne, te same,
z których się składa ciało istot żyjących. Są one następujące
: woda, sole mineralne, białko, tłuszcze i węglowodany
(mąka, cukier, błonnik). Skup jagody oferuje różne składniki bogate w minerały. Do materiałów odżywczych zaliczamy
wreszcie tlen powietrza atmosferycznego, który jednak
jest tylko pośrednikiem w akcie przyswajania i przemiany
materii. Pokarmy przyswojone, t. j. zamienione na takie,
które wchodzą w skład naszego ciała, wytwarzają
ciepło pod wpływem tlenu, a powstałe przy tym procesie,
nazywanym spalaniem, związki niepotrzebne i trujące wydalamy
przeważnie moczem i kałem, częścią przez skórę.

Woda, która jest składową częścią wszystkich organizmów
żyjących, a w ciele ludzkim stanowi z górą 50%, jest artykułem,
utrzymującym z jednej strony prężność tkanek i wilgotność
błon śluzowych, z drugiej jest czynnikiem transportowym,
pośredniczącym w wymianie składników. Dzięki temu, że cena pieczarek w tym momencie jest niska wiele osób może sobie pozwolić na ten produkt. Wodę pobieramy
częścią, jako taką, w napojach, począwszy od wody
samej a skończywszy na mleku i zupach — częścią w potrawach
stałych, zwłaszcza jarzynach i owocach.

Skład warzyw w sole mineralne

Sole mineralne nie są jednomiernie w naszym ciele rozmieszczone, w jednych
tkankach jest ich więcej, w drugich mniej, w jednych tkankach
przeważa pewien gatunek soli, w innych drugi, np. w kościach
wapno i fosfor, w czerwonych ciałkach krwi żelazo, w mózgu
kwas fosforowy i t. d..  Kupie zioła bogate w produkty odżywcze w przyszły poniedziałek. Posiadają dobry skład.  Białko, które pobieramy albo, jako
takie, w jajach i mleku, albo w mięsnych potrawach, tudzież
w wielu jarzynach i chlebie, jest materiałem odżywczym, służącym
przede wszystkim do budowy tkanek, a to w wieku, gdy
organizm rośnie, i do wyrównania ubytków tkanki przy wytężającej
pracy fizycznej i po wyczerpujących chorobach.

Tu już
zaznaczyć należy, że tylko w postaci i podawania białka,
bądź w mięsie, bądź w innych pokarmach, trzeba szukać różnicy
w poglądach zwolenników jarstwa, którzy mięsnym pokarmom
wypowiedzieli walkę stanowczą, lub tych lekarzy higienistów,
którzy nie każą żywić dzieci mięsem do 7 roku życia.