Ziarno żyta

Przechowywanie żyta

U żyta ciężar hektolitra wynosić powinien około
60 kg. Waha się on od 45 do 70 kg.
Ziarno żyta żyje krótko 1—2 lata. Już po roku
przechowywania większość martwieje. W słomie
żyje dłużej. Objawy życia, to znaczy wydzielanie
wilgoci i zagrzewanie silniej występują na jesieni,
wiosną i podczas majowych upałów w pierwszym
roku po zbiorze, co dało powód do przesądu, że w
czasie kwitnienia żyta ożywa. Skup żyta głównie pracuje wiosną i jesienią. W tych okresach przy przechowywaniu żyta, szczególnie gdy pochodzi
z roku o gorszym przebiegu pogody, czy
podczas wzrostu, czy też zbioru, trzeba więcej
uważać i zapachy przewietrzyć.

W drugim i trzecim
roku objawy życia słabną, w trzecim przy masowym
przechowywaniu ustają prawie zupełnie.
Z szesnastu odmian polskich i 2 zagranicznych
na większą skalę jest uprawianych około 10 krajowych,
1 zagraniczne z czego 2 wczesne Puławskie
i Mikulskie dojrzewające w końcu czerwca
w początku lipca. W sprzedaży mogą się te 2 odmiany
ukazać w większej ilości w końcu lipca, w
początkach sierpnia. Do tego jest ogłoszenie sprzedam słonecznik razem z żytem. Reszta to odmiany późniejsze.
Są to Bieniakowskie dla północy państwa,
Bańkowskie, Granum, Kawęczyńskie, Ołtanowskie,
Wierzbickie dla środka państwa, Golskie, Kaszubskie,
Rogalińskie, Włoszanowskie, Szczodrowskie,
Szczodrowskie dla zachodu, Zagraniczne Petkus
siewane jest przede wszystkim na zachodzie
państwa.

Najgrubsze ziarno ma żyto Wierzbiewskie, najdrobniejsze
Sobieszyńskie i Bieniakowskie oba
wczesne; najkrótsze ziarno ma żyto Petkus. Reszta
żyt ma ziarno średnie. Kupie soje oraz żyta to najczęstsze informacje w prasie.
Wszystkie żyta mają kolor ziarna seledynowożółty,
najwięcej koloru żółtego znajdziemy w ziarnie
żyta Sobieszyńskiego.
Zawartość wody waha-się w Polsce zależnie od
od roku i okolic od 12% do 16%. Dochodzi poza 16
do 17—18 i wyżej. Takie żyto jest niebezpieczne
do przechowania na czas dłuższy i w dużej masie.

Ilość wody w ziarnie

Zupełnie bezpiecznie może być przechowywane,
gdy zawiera 13 do 15% wody i dobrze zostało
przygotowane i wypociło się w słomie. Można
jeszcze przechowywać żyto o 17%.
Obojętnymi zanieczyszczeniami, spotykanymi
u nas będą ziarna obcych roślin uprawnych, najczęściej
pszenicy, owsa, plewy, grudki ziemi, ziarno
połamane, pył i poślad, to znaczy ziarno żyta
pochodzące przy gruboziarnistych odmianach
przez podłużne otwory sita 1.75 mm, a przy drobnoziarnistych
przez otwory sita 1,50 mm.